NLUUG spring conference

Aankondiging van de NLUUG:

woensdag 11 april 2012, Nieuwegein, gezamenlijke NGN/NLUUG-conferentie over “Operating Systems”: nluug.nl/events/vj12/

Vijf zalen. In twee ervan Windows 8 server. In de derde zaal Linux en Android. In de vierde Solaris 11. En dan nog AIX, FreeNAS en een lezing over patenten. Kan dat goed gaan?

De NGN en de NLUUG, beide non-profit verenigingen van IT-professionals, slaan voor het eerst de handen ineen voor een gezamenlijke conferentie op 11 april in het NBC in Nieuwegein. Een bonte mengeling van sprekers gaat zorgen voor een uniek, objectief en technisch beeld van allerlei actuele beheers- en ontwikkelaspecten van de genoemde besturingssystemen.

  • Keynotespreker is Jon Hall (‘maddog’), bekend als genuanceerde Unix-goeroe met dito baard. Hij schreef jarenlang columns en artikelen in computerbladen.
  • Voor een lezing over de Linux-kernel komt kenner Thorsten Leemhuis (Heise/c’t magazine) naar Nederland.
  • Ook Michael Dexter, zelfstandig ontwikkelaar aan FreeNAS en de FreeBSD Hypervisor BHyVe, zal speciaal uit de Verenigde Staten komen overvliegen.
  • Eric Schabell (Red Hat) houdt een lezing over Red Hat’s veelbelovende cloud-beheerplatform OpenShift, dat applicaties in Java, Python, PHP, Perl en Ruby ondersteunt. Het schijnt op de Open Cloud Conference, begin mei in Californië, officieel te worden ‘geopend’.
  • Een volledige track is gewijd aan het recent uitgebrachte Solaris 11, waarbij vijf Oracle-experts de beste features van het systeem tot op de bodem uitleggen en Patrick Ale van UPC Broadband vertelt hoe hij het in de praktijk gebruikt.

De Windows 8-track trapt af met een demo van het kakelverse Windows 8 door Tony Krijnen en Daniel van Soest van Microsoft, en wordt vervolgd met talks “uit het veld” over deployment, virtualisatie, PowerShell, DNSSEC, allemaal in combinatie met Windows 8. Windows 8 is nog niet eens definitief uit, dus dat belooft kakelverse en informatieve
verhalen over zaken waar veel mensen later dit jaar ook tegenaan gaan lopen.

Uitzonderlijk is de juridisch getinte lezing van Keith Bergelt van het Open Innovation Network. Het OIN wil een vuist maken tegen de octrooien die met name open systemen bedreigen door een ‘defense patent pool’ op te stellen. Nu al doen diverse open-source-projecten daaraan mee. Bergelt weet als oud-strategisch directeur van Motorola precies wat er speelt.

Andere onderwerpen zijn o.a. Android, Samba 4, Spice, het Linux-bestandssysteem btrfs en FreeBSD.

De twee Windows8-tracks worden verzorgd door NGN, de drie Unix-tracks door de NLUUG.
Verdere informatie over het programma op nluug.nl/events/vj12/.

Leave a Reply